Ekologiska kläder

Ekologiska varor och produkter har under de senaste åren blivit allt vanligare och inte bara när det kommer till mat- och livsmedelsvaror utan även vad gäller skönhetsprodukter, kläder och leksaker med mera. Just ekologiska kläder tänkte vi titta lite närmare på här och också försöka reda ut lite vad det innebär att kläder är ekologiska.

Med ekologiska kläder avses kläder som är tillverkade av ekologiska material som till exempel ekologiskt odlad bomull, hampa, ekologisk ull eller återvunna fibrer. Ofta så är ekologiska kläder också producerade med hänsyn till sociala förhållanden där krav på bra arbetsvillkor ställs.

För att vara säker på att ett plagg är ekologiskt är ett bra tips att titta efter olika märkningar som till exempel GOTS, Soil Association Organic, OE Blended Standard samt IVN.

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är den vanligaste miljömärkningen för textilier i världen. För att ett plagg ska kunna märkas med GOTS ska en rad olika krav på till exempel odlingsförfarandet, vilka färger som använts vid färgning samt sociala villkor.

Soil Association Organic är en märkning som inte bara finns på kläder utan även på skönhetsprodukter. Precis som med GOTS ställs även här krav på en rad olika saker, från odling till det färdiga plagget.

OE Blended Standard är en märkning som gäller för kläder som tillverkats av ekologisk bomull, men som är blandat med något annat material, som till exempel hampa eller återvunna fibrer.

IVN, eller International Association Natural Textile Industry, är en organisation vilken har satt upp vissa riktlinjer för hur odling och produktion av ekologiska textilier skall gå till. Organisationen utfärdar en egen certifiering och påminner om GOTS med krav på hela produktionskedjan.

Även om det inte går att hitta ekologiska kläder i alla butiker så har det på senare år hänt en hel del. Numera hittar man inte bara ekologiska klädbutiker i storstäderna utan även på mindre orter, ett tydligt tecken på att ekologiska kläder är på frammarsch.

Finns ingen butik med ekologiska klädbutik på den ort där man bor går det såklart alldeles utmärkt att handla eko-kläder på nätet där utbudet är väldigt brett.

Förutom att bara handla ekologiska kläder går det även i andra avseenden att tänka miljövänligt när det kommer till kläder. Att handla på second hand är något av det mest miljövänliga man kan göra, då man sparar både materialåtgång och energi, upp till hela 97 procent.

Andra bra tips vad gäller miljövänlig klädanvändning är till exempel att hyra sina festkläder istället för att köpa nya eller att man byter kläder med sina vänner och bekanta när man tröttnat på de.