by
on
under , ,
Permalink

Mannens basgarderob

Varje man bör bygga upp en bra basgarderob för att ha minst ett plagg per tillställning. Åtminstone de vanligaste tillställningarna. Det finns ju knappast ett krav att varje man ska ha en frack i garderoben. Öppna nu garderoben och se hur många av de följande som kan bockas av.

Skjortor

Skjortan är ett väldigt mångsidigt plagg och kommer i så många variationer att det kan lätt köpas in en mängd skjortor och fortfarande ha utrymme för fler. För basgarderoben brukar man dock tala om tre skjortor man bör ha: en vit cutaway eller turndown, en ljust blå, kanske med diskreta ränder och en button-down med ledig skjorta av valfri färg.

Kostym

Två kostymer som ger absolut störst flexibilitet är en marinblå och en mörkgrå. Har man dessa två kan man passa in dem till praktiskt taget alla tillfällen där kostym är klädkoden. Sedan kan man själv lägga till andra färger och mönster efter egen smak.

Kavaj

Utöver kostymen är det också bra att ha en udda kavaj som kan användas tillsammans med mer lediga kläder. En klassisk klubbblazer är det perfekta valet och har många användningsområden.

Skor

När det kommer till skorna finns det många klassiker att välja mellan. Om man just håller på att bygga upp sin basgarderob är det dock bäst att satsa på kvalitet först och bara skaffa ett fåtal par skor istället för att köpa många billigare par. Ett par formella skor, gärna i svart skinn är en väldigt bra början. Gärna kompletterad med ett par brogues och kanske även ett par loafers.

Byxor

För en komplett basgarderob kommer man behöva ett antal olika byxor. Att ha ett par jeans är ju något som de flesta redan kan bocka av och behöver nog knappast nämnas. Ett par lätta bomullsbyxor och ett par grövre är en bra fortsättning. Köp sedan även ett par manchesterbyxor och ett par flanellbyxor. Detta bör täcka upp det mesta man kan tänkas behöva.