by
on
under ,
Permalink

Underklädsmodet genom åren

underkläder_507096757

Underkläder är något vi människor har burit under väldigt lång tid. Ska man vara teknisk kan man ju alltid kalla de kläder vi burit under andra kläder för underkläder, men det är först på senare tid som underkläder har fått den statusen vi ger dem i dagsläget. För exempel på det vi tar upp i denna text kan man titta på de två videor vi inbäddat i slutet på artikeln.

Tittar vi exempelvis på de senaste hundra åren kan vi se tydliga förändringar i underkläder för både män och kvinnor. De var mycket mer heltäckande och påminde mer om vad vi idag kallar för en one piece. Kvinnor tenderade dock att bära en med kortare ben och ärmar.

Det blev först på 1930-talet som det två underklädsplaggen vi förknippar med kvinnounderkläder idag blev populära och vi har hållit oss till dessa i en variant eller annan ända sedan dess. För män var det omkring samma tid som en kombinerad över- och underdel slutade användas och man istället gick över till ett linne och ett par kalsonger.

Nu stannade tekniskt sett inte det manliga modet där, vi har trots allt betydlig bättre varianter idag än vad man hade då, men själva utformningen och snittet är fortfarande väldigt likt.

Bland det kvinnliga underklädsmodet har det dock experimenterats en hel del sedan den tiden och nu. Saker som korsettliknande överdelar, olika längder och utformningar av nattlinnen, överdriven användandet av spets och mycket annat. På 1960-talet var det till exempel väldigt populärt med hög midja på underdelen och på 1980-talet skulle man tydligen visa benen så högt upp det bara gick, helst hela vägen upp till höftbenet.

Det kanske är på grund av all denna förändring som man aldrig riktigt fokuserat på det viktigaste när det kommer till kvinnounderkläder: passformen. Det var inte allt för länge sedan man faktiskt kom fram till att upp till omkring 85% av alla kvinnor använder fel storlek. Detta handlar ju dock mer om bristande information är själva passformen.