by
on
under , ,
Permalink

Vårda dina favoritskor

shoes fashion_164472641

Vi har alla ett par skor som hänger med i vått och torrt. De där skorna som man inte kan kasta och som i slutändan alltid blir vald när man ska tittar i skosamlingen. Med de här tipsen kan du öka livslängden på dina favoritskor. 

Har du tygskor gäller det att hålla dem torra. Väta kan äta på fibrerna eller ge permanenta fläckar. Hösten och vintern är de besvärliga säsongerna med mycket fukt. När du kommer hem med blöta skor kan du hänga dem i torkskåpet på låg värme eller köpa en skotorkare. När du köpt dina skor kan du med fördel impregnera dem så att de håller längre och kom ihåg att göra detta med jämna mellanrum så de håller både form och färgen länge.

Tvätta bort fläckar med tvättmedel och ljummet vatten. Ta bort eventuella skosnören då och då och tvätta dem så de inte börjar skifta i färg. Alternativt kan du byta ut skosnörena för att snabbt fräscha upp skorna. Tygskor som får revor och hål kan vara svårt att åtgärda själv. En skomakare kan fixa det mesta! Det kan vara kul att ibland byta skosnören till en ny färg, har man då vårdat sin sko så har man genast en ny modell att visa upp.

Läderskor behöver också olika typer av skovård. Läderfett fungerar på de flesta läderskorna, speciellt äkta läder. Läder är ett levande material och behöver behandlas för att inte spricka eller krympa. Man kan också behandla skor med vax för att ge ett bättre skydd mot grus och fukt. Skor av cordovan kan behandlas med äkta, obehandlade rådjursben. Oljorna i benet ger tillbaka glansen i lädret och gör det glansigt igen. Många av våra klassiska läderskor fungerar år ut och år in om de sköts rätt.

Oavsett vilken sko man har och hur man sköter dem utvändigt så ska man också komma ihåg hur viktigt det är att även sköta insidan av skon. Torka skorna och byt gärna tränings eller arbetssko om du har möjlighet och kör  varannan dag istället för att gå i samma sko dagligen. Genom att använda skoblock så håller skorna formen och använder man en modell i cederträ så motverkar man samtidigt dålig lukt.